Кошик
96 відгуків
+380 (97) 038-20-42
+380 (66) 332-47-18
Інтернет-магазин АгроКО
Кошик

Сита для визначення зараженості смітної домішки у зерні, сита лабораторні

2 999 ₴

  • В наявності
Сита для визначення зараженості смітної домішки у зерні, сита лабораторні
Сита для визначення зараженості смітної домішки у зерні, сита лабораторніВ наявності
2 999 ₴
+380 (97) 038-20-42
  • +380 (66) 332-47-18
+380 (97) 038-20-42
  • +380 (66) 332-47-18
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю
У компанії підключені електронні платежі. Тепер ви можете купити будь-який товар не покидаючи сайту.

Сита для визначення зараженості бур'янистої домішки в зерні, сита лабораторні соняшнику, кукурудзи, сої, пшениці. Перейти на сайт https://agroko.com.ua/Сита для визначення зараженості зерна.

Домішки в зерні
 Розглянемо класифікацію домішок на прикладі пшениці. До сміттєвої домішки відносять прохід, отриманий під час просіювання зернової маси через сито з круглими отворами діаметром міліметр. Він зазвичай складається з дрібних частинок мінерального або органічного походження, дрібного насіння бур'янів, шматочків насіння тощо і слугує сприятливим середовищем для .шкідників зерна. Мінеральна домішка - грудочки землі, галька. Дрібні частинки мінеральної домішки викликають відчуття хрускоту в борошні. Через підвищену обсіменіння мікроорганізмами вони негативно впливають на якість і стійкість зерна при зберіганні. Ця фракція підлягає повному видаленню під час очищення, так само як і більша. У готовій продукції мінеральна домішка не допускається.
Органічна домішка - плівки, частини листя, стебел і стрижнів колоса, ості тощо. - складається здебільшого зі здерев'янілої клітковини, тому не становить навіть фуражної цінності.
До бур'янистої домішки входить насіння дикоростучих трав, що засмічують посіви, і насіння культурних рослин, які не можуть бути використані разом з основним зерном, оскільки погіршують якість партії.
Деякі з них поширені повсюдно, інші характерні тільки для певних районів або пристосувалися до певних культур. Вони можуть бути близькими за розмірами та питомою масою до зерна засмічуваних культур, тому їх важко буває відокремити.
До фракції засміченої домішки відносять і цілком зіпсовані зерна пшениці, жита, ячменю (пропліснявілі, прогнилі, обвуглені, підсмажені), всі з явно зіпсованим ендоспермом. Їх вважають засміченою домішкою, оскільки ендосперм таких зерен повністю знецінений. Щоб точніше встановити кількість зіпсованих зерен у пшениці, розбирають 10-грамову наважку із зерна, яке залишилося після виділення бур'янистої та зернової домішки з 50-грамо-вої наважки; загальний вміст таких зерен підраховують за спеціальною формулою.
Шкідлива домішка - це насіння деяких рослин і паразити рослинного й тваринного походження (сажка, ріжки, галли пшеничної нематоди, в'язель, гірчак рожевий, гірчак повзучий, товстоплідна й лисохвостна софори, пажитниця п'янка та ін.). Якщо в зерні виявлено шкідливу домішку, то для більш точного визначення відбирають додаткову наважку (200-500 грамів) залежно від культури та виду домішки.
Вміст сміттєвої домішки під час приймання зерна основних культур на хлібоприймальних підприємствах не повинен перевищувати 5 відсотків. При відвантаженні зерна з хлібоприймального підприємства і на різних етапах технологічного процесу його переробки вміст сміттєвої домішки має бути ще меншим, особливо жорстко нормують шкідливу домішку. Зерновою домішкою в пшениці вважають биті та поїдені шкідниками зерна, якщо залишилося менше половини зерна. За стандартами, запровадженими на низку культур останніми роками, 50 відсотків усіх битих і поїдених зерен відносять до основного зерна, а 50 відсотків - до зернової домішки. Це звільняє лаборанта від кропіткої і не позбавленої суб'єктивності роботи: визначати, яка частка зерна пошкоджена або відбита. До цієї ж домішки відносять зерна давлені, а також сильно недорозвинені (щуплі), що мають невеликий розмір і складчасту поверхню. Вміст ендосперму в них незначний.

Визначення зараженості зерна

Під час визначення зараженості зерна шкідниками встановлюють форму (явну чи приховану) і ступінь зараження та пошкодження. Зараженість зерна, насіння олійних культур шкідниками визначають просіюванням усього середнього зразка. Ступінь зараженості встановлюють за кількістю живих шкідників в 1 кг зерна або насіння олійних культур. Зерно, що зберігається в складах, на зараженість шкідниками хлібних запасів перевіряють за середніми зразками, узятими окремо від кожного шару. Зразки беруть від кожної секції площею 100 м2 за висоти насипу зерна вище за 1,5 м із трьох шарів: верхнього (на глибині до 10 см), середнього (із середини насипу) і нижнього (біля самої підлоги); за висоти насипу нижче за 1,5 м виїмки відбирають із верхнього і нижнього шарів.

Зерно, що зберігається на елеваторах, на зараженість перевіряють за середніми зразками, які відбирають зверху складським щупом на доступну глибину окремо від кожного силосу та шару насипу зерна аналогічно до відбору зразків зерна, яке зберігається в складах. Кожен зразок перевіряють окремо і ступінь зараженості партії встановлюють за найвищою зараженістю зразка.

Зараженість зерна у вагонах і автомобілях визначають просіюванням усього середнього зразка.

Під час перевезень зерна водним транспортом зараженість зерна перевіряють за середніми зразками, які відбирають від кожного трюму окремо.

Для визначення явної зараженості зерна шкідниками середній зразок зерна просівають на ситах (нижнє з отворами 01,5 мм і верхнє 0,2,5 мм) вручну протягом 2 хв за 120 кругових рухів на хвилину або механізованим способом протягом 1 хв за 150 кругових рухів. Для насіння суріпиці, рижію та маку застосовують нижнє сито з отворами 0 1 мм, а верхнє 0 1,5 мм.

Якщо температура зерна, що перевіряється на зараженість, нижча за 5°С, отримані сходження з сита і прохід через сито відігрівають за температури 25-30°С протягом 10-20 хв для активізації комах, що впали в холодове заціпеніння.

Після просіювання спочатку визначають зараженість зерна великими видами комах (мавританською комахою, великим борошняним і смоляно-бурим хрущаком, притворяшкою-злодієм та їхніми личинками). Для цього ретельно переглядають схід із сита з отворами 0 2,5 мм на розбірній дошці, розрівнюють його тонким шаром і розбирають вручну. Потім окремо переглядають проходи через сита з отворами 0 2,5 мм (на білому склі) і 0 1,5 мм (на чорному склі), розсипаючи зерно тонким посіченим шаром.

Прохід через сито з отворами 0 1,5 мм розглядають під конічною лупою зі збільшенням у 4-4,5 раза.

Під час перегляду вибирають живих шкідників (мертвих відносять до бур'янистої домішки і під час визначення ступеня зараженості не враховують), встановлюють їхній вид і кількість в 1 кг зерна.

У разі виявлення зараженості зерна довгоносиком або кліщем встановлюють ступінь зараженості.

Кількість екземплярів шкідників в 1 кг зерна (включно)

Ступінь зараженості

Довгоносиків

Кліщів

1

Від 1 до 5

Від 1 до 20

2

Від 6 до 10

Понад 20

3


Понад 10

Кліщі утворюють суцільний повстяний шар

При визначенні зараженості кукурудзи в качанах шкідниками-комахами кожен десятий качан початкового зразка ретельно переглядають на присутність живих екземплярів. У разі виявлення в качанах шкідників у картці аналізу та в посвідченні про якість записують "Заражені" і вказують види та кількість шкідників.

Для виявлення зараженості качанів кліщами з вихідного зразка виділяють 10 попарно взятих качанів, злегка постукують їх один об одного над аркушем чорного паперу та отриманий залишок на папері проглядають за допомогою лупи зі збільшенням у 4-4,5 раза. У разі виявлення кліщів у картці аналізу і в посвідченні про якість роблять запис про зараженість кукурудзи із зазначенням кількості кліщів.
Комплект сит 1,0, 1,5, 2,5 + денце і кришка Гарантія -12 місяців.

Характеристики
Основні
Країна виробникУкраїна
ТипСито лабораторне
Ширина прорізу2.5 мм
Інформація для замовлення
  • Ціна: 2 999 ₴

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner